inici residencia celler patrimoni contacte
català · castellano
 
La Malvasia de Sitges, un dolç llegat que cal preservar

Diu la llegenda que els primers sarments de malvasia arribaren a Sitges de la mà d’un almogàver que al començament del segle XIV anà a lluitar
a la Mediterrània oriental sota les ordres de Roger de Flor.

Al principi del segle XVIII, els ceps de malvasia ocupaven una quarta part de la terra que es cultivava al terme municipal. Durant aquella centúria i la següent, la malvasia s’exportà arreu d’Europa i també a les colònies d’Ultramar, convertint-se així en un dels vins catalans més apreciats fora de les nostres fronteres.
L’arribada de la fil·loxera i l’aparició del xampany, el darrer quart del segle XIX, marcaren l’inici de la decadència de la malvasia.
Conscient que la malvasia acabaria desapareixent del tot, poc abans de morir, el diplomàtic sitgetà Manuel Llopis i de Casades (1885-1935) va voler evitar-ho llegant a l’Hospital de Sant Joan Baptista una vinya situada a Aiguadolç i també el negoci familiar d’elaboració de malvasia.
És, doncs, gràcies a aquest llegat que avui dia Sitges, a  través de la Fundació Hospital Sant Joan Baptista, continua gaudint d’aquest producte, el qual, ara per ara, és el més genuí que podem oferir als nostres visitants
.


celler     celler3   celler2

3.1- ELS PRODUCTES DEL NOSTRE CELLER
3.2- LA MALVASIA, ENTRE LA HISTÒRIA I LA LLEGENDA
3.3- MANUEL LLOPIS I EL LLEGAT DE LA MALVASIA
3.4- "APADRINA UN CEP DE MALVASIA DE SITGES"

 
     
 

Carrer Cardenal Vidal i Barraquer, 2 · 08870 Sitges - Barcelona · T. 93 894 00 03 · M. info@hospitalsitges.cat
Fundació Privada Hospital Sant Joan Baptista de Sitges | 2013 · Tots els drets reservats · Política de privacitat

Shht!Estudi